Krůtí kuličky
Krůtí maso má nízký obsah tuku a vyšší podíl zinku a vitaminu B12. Je snadno stravitelné, a tak jej můžou jíst i malé děti nebo lidé v rekonvalescenci. Doporučuje se sportovcům, ale tyhle skvělé krůtí kuličky si užijí všichni. Servírujte je třeba po italském způsobu s rajčatovou omáčkou a těstovinami, nebo na zeleninovém salátu.
4 porce
Doba přípravy: 30 minut
1. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a opečte na 1 lžíci oleje dozlatova. Odstavte a nechte trochu zchladnout.
2. Mezitím maso umelte najemno v mlýnku na maso v robotu Gratus, bylinky a celer nasekejte nadrobno. Promíchejte, postrouhejte kůrou z ½ citronu a zakápněte citronovou šťávou (zhruba 2 lžíce). Osolte, opepřete, zakápněte 1 lžičkou oleje a vmíchejte žloutek a opečenou cibuli. Ze směsi odkrajujte lžící kousky a tvarujte z nich kuličky.
3. Zbylý olej rozehřejte a opečte na něm kuličky ze všech stran dozlatova, na středním stupni to trvá zhruba 8 minut. Použít můžete i pečenku – rozehřejte v ní olej, naskládejte do ní kuličky, pečte 5 minut, obraťte a dopečte 5 minut dozlatova.